HERMES TRISMEGISTUS KİMDİR?
Mısır inancında Thoth olarak geçmektedir. Enki, Enok olarak da bilinmektedir. İslam inancında ise Hz. İdris’tir. Meryem suresi 56 ve 57. Ayetlerde İdris’ten şöyle bahseder:
“Kitap’ta İdris’i de an çünkü o da sözü namus bilen bir peygamberdi. Biz onun adını da göklere yazdık.”
Bunun tam çevirisi Biz onu yüce bir yere yükselttiktir. Bu ayette geçen yükselttik ifadesi Hz İsa ve Hz. Muhammed için de kullanılmıştır.
İdris kelimesi DRS kökünden gelmektedir. Ders yapan, çokça okuyup öğreten manasındadır.
Tüm kaynaklar İdris’in yani Hermes’in Nuh’tan önce Mısır’da yaşadığını rivayet eder. Okuyup öğreten, ders yapan, tedrise önem veren, kalemle ilk yazı yazan, astronomi ve matematiğe ilgisi olan…
Yunan mitolojisinde Hermes tanrı Zeus’un ulağıdır ve tüm iletişim onun üzerinden gerçekleştirilir. Tüm astroloji ilminin ve yıldızlara, semaya ait bilgilerin İdris peygambere indirildiğine inanılmaktadır. Hermes’in yirmi bin kitap yazdığı ileri sürülür. . Hermes’in insanlığa armağan ettiği söylenen sanat ve bilimler şunlardır: tıp, kimya, hukuk, astroloji, müzik, retorik, Maji, felsefe, coğrafya, matematik (özellikle geometri), anatomi ve hitabet. Kadim simyacılar, Hermes’e duydukları saygı nedeniyle kimya eserlerine ‘Hermetik’ derlerdi. Astrolojik anlamda Hermes’in karşılığı Merkür’dür.